Gyakori kérdések elektromos autó támogatásról

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium 2020. május 20-án harmadik alkalommal is meghirdette az elektromos autók vásárlásához támogatást biztosító állami pályázatot (ZFR-D-Ö-2020). A folyamat az elmúlt évek során ugyan rengeteget egyszerűsödött, azonban a kiírás ezúttal is sok kérdést felvet az érdeklődők körében. A leggyakoribbakra igyekszünk válaszokat adni ebben a gyűjtésben:

Mikortól és meddig lehet elektromos autó támogatásra pályázni?

A pályázatokat 2020. június 15. 08:01 perctől lehet beadni. A program a rendelkezésre álló keretösszeg kimerüléséig, vagy legkésőbb 2022. június 1. 23:59 percig áll nyitva a pályázók előtt. Amennyiben a keret hamarabb elfogy, a pályázatot hamarabb is lezárhatják (mint ahogy az idén februárban is történt az előző pályázattal).

Mekkora keret áll a pályázat rendelkezésre?

A pályázathoz a Zöldgazdaság Finanszírozási Rendszerből 5 milliárd forint áll rendelkezésre, amiből 2 milliárd a személytaxi szolgáltatásra elkülönített rész.

Vissza kell-e fizetni a támogatást?

Nem. Alapesetben a támogatás vissza nem térítendő. Amennyiben a pályázó betartja a támogatási szerződés feltételeit, a támogatás összegét nem kell visszafizetni, viszont ha káresemény vagy a szerződésben rögzítettek be nem tartása miatt részben vagy egészben visszafizetésre kerül sor, akkor kamatokkal növelt összeget kell visszafizetni!

Céges vásárló esetén is a bruttó ár számít?

Igen. Minden esetben a bruttó vételár számít. Amennyiben a vevő az adót visszaigényelheti, vagy másra háríthatja, akkor arra az összegre támogatás nem kérhető.

Csak új elektromos autókra igényelhető az állami támogatás?

Igen, de a márkakereskedő vagy importőr által saját tulajdonban forgalomba helyezett, maximum 6000 km-t futott, maximum 180 napja forgalomban lévő járművek (tesztautók, bemutató autók) kivételt képeznek.

Hitel vagy lízing igényelhető-e a támogatás mellett?

Igen. Az állami támogatás nem csak készpénzzel vásárolt autókra, de hitelből (zárt végű lízing), illetve nyílt végű és operatív lízing formában finanszírozott járművekre is igényelhető.

Igénybe vehető-e a 7 személyes autók után járó állami támogatás ezzel a támogatással kombinálva?

A pályázati kiírás 4. pontja szerint igen.

Milyen elektromos autókra igényelhető támogatás?

A 5/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet szerinti M1 (személygépkocsi) és N1 illetve legfeljebb 4,25 tonna legnagyobb össztömegig N2-es tehergépkocsi, amennyiben a meghajtás módja teljes egészében elektromos.

Elektromos kisteherautókra igényelhető-e támogatás?

Igen. N1 és N2 járműkategóriába tartozó elektromos járművekre, ez utóbbi esetén a legnagyobb megengedett össztömeg felső határa 4,25 tonna.

Milyen mértékű támogatás igényelhető elektromos autókra?

  bruttó vételár 1.000.000 – 11.000.000 forint bruttó vételár 11.000.001 – 15.000.000 forint bruttó vételár 15.000.001 forinttól
cégek, szervezetek, magánszemélyek maximum 50%, maximum 2,5 millió forint maximum 5%, maximum 0,5 millió forint nincs támogatás
személyfuvarozók a rendelkezésre álló szabad de minimis keret erejéig, de maximum 55% nincs támogatás

Igényelhető-e támogatás plugin hibrid jármű vásárlására?

Nem. Ez a pályázat csak és kizárólag a nulla helyi kibocsátású, tisztán elektromos járművek beszerzését támogatja.

Igényelhető-e támogatás használt elektromos autó vagy elektromos motor beszerzésére?

Nem. A támogatást biztosító szervezet célja az új járművek beszerzésének támogatása.

Igényelhető-e támogatás kereskedői bemutató autóra, tesztautóra?

Igen. Amennyiben a megrendelés pillanatában az autó még nem múlt el 180 napos (forgalomba helyezés óta), és a futása nem haladja meg a 6000 km-t, akkor jár rá a támogatás.

Milyen paraméterekkel rendelkező robogókat támogat a rendszer?

Olyan L1-e kategóriás elektromos robogókra lehet pályázni, amelyek teljesítménye minimum 1400 Watt, 1 személy szállítására alkalmasak (nem utas, hanem sofőr), az akkumulátora pedig minimum 48 V-os és 42 Ah-s.

EZT OLVASTAD MÁR?  A kisebb és olcsóbb elektromos autókat támogatná a kormány

Igényelhető-e támogatás más kategóriájú elektromos motor beszerzésére?

Nem.

Igényelhető-e támogatás elektromos kerékpár vagy motor beszerzésére?

Nem.

Ki igényelhet támogatást elektromos robogó vásárlására?

Elektromos robogót kizárólag egyéni vállalkozások és gazdasági társaságok vehetnek állami támogatással ebben a pályázati programban. Sem természetes személyek, sem egyéb nem természetes személyek (önkormányzatok, ügyvédi irodák, stb.) nem élhetnek ezzel a lehetőséggel. A támogatást biztosító célja a futárok által városban sokat használt járművek elektromosra való lecserélésének ösztönzése.

Igényelhet-e támogatást az, aki korábban hasonló programban már kapott támogatást elektromos autó vásárlásra?

Igen. A GZR-D-Ö-2016 és a GZR-D-Ö-2018 kódszámokkal meghirdetett pályázatokon való részvétel nem kizáró ok, viszont az a természetes személy, aki azok valamelyikének igénybevétele után megszegte a támogatói szerződésben foglalt kötelezettségeit, és nem fizette vissza kamatokkal együtt a támogatási összeget, ebben a programban nem nyújthat be pályázatot.

Hány járműre igényelhető támogatás?

 • Természetes személy esetén egy elektromos autó (elektromos robogó vásárlásra természetes személy nem igényelhet támogatást).
 • Egyéni vállalkozó esetén egy elektromos autó és/vagy elektromos robogó.
 • Egyéni ügyvéd esetén egy elektromos autó (elektromos robogó vásárlásra egyéni ügyvéd nem igényelhet támogatást).
 • Minden egyéb szervezet (gazdasági társaság, civil szervezet, helyi önkormányzat, költségvetési szerv, egyházi jogi személy, stb.) legfeljebb a rendelkezésre álló szabad de minimis kerete összegéig igényelhet támogatást elektromos autó vagy elektromos robogó vásárlásához (elektromos robogó vásárlása kizárólag gazdasági társaságok esetén támogatott).

Mi az a de minimis, más néven csekély összegű támogatás?

Olyan kis összegű állami támogatások, amelyek nyújtása az EU-ban érvényben lévő szabályok szerint megengedettek. Ezek összege a támogatott szervezetnél az adott pénzügyi évben, illetve az ezt megelőző pénzügyi évben nem haladhatja meg a 200.000 eurónak megfelelő összeget (e sorok írásakor ~70 millió forint). (Az összeg N1 és N2 járműkategóriák esetén 100.000 euró.) Amennyiben tehát egy pályázó nem kapott semmilyen csekély összegű támogatást a meghatározott időszakban, akkor személyautó esetén akár 28 jármű vásárlására is igényelhet támogatást. Személytaxi szolgáltatáshoz vásárolt autók esetén ideális esetben akár 9-12 autóra is igényelhető támogatás.

Bármelyik kereskedőtől rendelhetek autót?

Nem. A jármű csak és kizárólag a regisztrált kereskedők listáján szereplő kereskedőktől vásárolható meg.

Igényelhető-e támogatás más országban megvásárolandó jármű beszerzéséhez?

Nem. Külföldön való vásárlásnál a támogatási összeg nem használható fel.

Már megrendelt elektromos autóra igényelhető-e támogatás?

Nem. Már megrendelt vagy átvett autóra az állami támogatás nem vehető igénybe, azonban a pályázat benyújtását követően az autó saját felelősségre a támogatói döntés megszületése előtt megrendelhető. Az autó átvételével azonban meg kell várni a támogatói okirat hatálybalépését.

Megrendelhetem-e az elektromos autóm a pályázat beadása előtt?

Nem. Természetesen érdeklődni, egyeztetni, árajánlatot kérni lehet a pályázat előtt, de a megrendelésnek mindenképpen a pályázat beadása után kell megtörténnie.

Meg kell-e várjam a megrendeléssel a pályázat elbírálását?

Nem szükséges megvárni, saját kockázatra a jármű megrendelhető. A pályázat elutasítása esetén azonban a megrendelt jármű átvételekor a támogatásból remélt összeget is ki kell fizetni, illetve a vásárlástól való elállással a vevő a foglalóként már kifizetett összeget elveszíti!

Milyen dokumentumokra van szükség a pályázathoz?

 • Természetes személy esetén:
  • adóazonosítót igazoló okmány,
  • személyazonosság igazolására alkalmas okmány,
  • segítség igénybevételekor meghatalmazás,
  • nyilatkozatok a pályázati kiírásban megadott pontokról.
 • Nem természetes személy esetén:
  • létesítést igazoló okirat,
  • aláírási címpéldány,
  • önkormányzat estén képviselő-testületi döntés,
  • segítség igénybevételekor meghatalmazás,
  • személytaxi-szolgáltató esetén személyszállítói engedély,
  • nyilatkozatok a pályázati kiírásban megadott pontokról.

Forrás: villanyautosok.hu